manifest. / türkçe
güncellendi
5 yıl aradan sonra, ufak tefek rötüşlerin en kapsamlısı ile. yine de 12
yıl önce ilk kez kaleme alındığı halinden çok fark yok, yaymak isterse
birileri memnun olurum
👊🏿🖤 ☯️
👊🏿🖤 ☯️
ingilizce ve fransızca çevirileri de blogda mevcut. üç vakte, geçmişte
bir ingilizce çeviri vardı ancak güncelliğini yitirdi ki onun sayesinde
yurt dışından çok bağlantı kuran da olmuştu zamanında.. şudur:
-manifest-
izmiryer6 distro, 27 aralık 1996’da UNPZ “label’ı ile girdap zack unthatow tarafından kurulan eylemliliğin; 16 haziran 2000 tarihinde, tek kişilik bir proje olarak başlayan ve zaman içinde bir çok kişinin desteklediği ve bir çok yan/alt proje ile genişleyip büyüyen bir “alt kültürel sanat kolektifi” olma iddiası içinde olan oluşumun 2003 yılından beri kullandığı “label” ismidir. ekip, 2000 yılından 2003 yılına kadar, sokak edebiyatı adını kullanmıştır. 2016 haziran ayında, distro kelimesini diSStro şeklinde kullanmaya başlamıştır.
izmiryer6 distro, alt kültürel öğelerin her türevini içinde barındırır. özünde birbirinden hiç de farklı olmayan veya aynı kökenden gelen, ama oluşum süreçleri sonrasında birbirinden farklı yaşam tarzlarına ayrılan ve aynı zamanda da kapitalizmin bir tüketim unsuru haline getirip yozlaştırdığı, anti-otoriter her türlü underground akımı destekler. bu tür sanatsal ürünlerin üretilmesi, yayınlanması ve paylaşılması için çalışır.
bu anlamıyla, izmiryer6 distro,, bir yaşama, yayınlama ve paylaşma alanı oluşturmaktan öteye geçmez, bunlar dışında bir misyonu da yoktur.
kısacası; dünyaya baktıkları pencereleri birbirinden pek de farklı olmayan insanlara, yaşama ve yayınlanma alanı sunmaya çalışır.
“alt kültürel sanat kolektifi” olarak tanımlayabileceğimiz izmiryer6 distro oluşumuna, bizimle aynı havayı soluyup, aynı heyecanı yaşadığınıza inanıyorsanız, destek olabilirsiniz. kapımız herkese açıktır; ama açık olan kapılar, yaşam anlayışımıza uymadığınız düşünüldüğü takdirde de, her an yüzünüze kapanabilir. oluşumu kendisinin reklamını yapmak için kullanmak, kendine partner bulma derdine düşmek -hatun düşürmek için oluşuma dahil olmak gibi- (cinsiyet/yönelim/tercih farketmeksizin) ya da bencillik, kibir, cimrilik gibi bizce kötü olgular, bu kapının çarparken burnunuza denk gelmesine neden olabilir.
ilk olarak sokak edebiyatı adı ile yola çıkan oluşumun adındaki “edebiyat” kelimesi, kelimenin karşıladığı gerçek anlamdan ziyade, aslında sokağın dilini, kültürünü ve yaşam tarzını temsil eder. sokakta herkes herkesle bir arada olabilir ve devlet / toplum el verdiğince özgürdür. bu anlamda da, devlettleri / toplum baskılarını ortadan kaldırma çorbasında tuz olma gayretimiz yayınlarımızda gayet açık olarak anlaşılmaktadır.
izmiryer6 distro; bugüne kadar, yayınladığı yaklaşık 150 kadar fanzinde sürekli cepten yiyerek bugünlere kadar gelmiştir ve en büyük problemi maddi olanıksızlıklardır. buna rağmen yüksek kar amacı gütmeden yaşamını sürdürmeye çabalar.
* izmiryer6 distro,; var olan hiçbir parti/kurum veya hiyerarşik yapılanmanın yanında yer almaz.
* sokak edebiyatı/zebelliyat, geçmişteki beat kuşağı ile karıştırılmamalıdır, ufak benzerlikler olsa da, kesinlikle ve kesinlikle beat kuşağı ile aynı yolda yürümemektedir. hatta, ortak bir yolda yürümektense, yoldan çıkmayı ve çıkarmayı teşvik eder.
* UNPZ; değişime ve güzel bir geleceğe inanmaz, bunların hazırlığı içerisinde de değildir, umut vaat etmez, her şeyin boktan olduğunu ve daha da boka batacağını bildiği bir dünyada, “gerçek” olanla ilgilidir ve sadece “isyan” barındırır.
* izmiryer6 distro; bir topluluk değildir. topluluk olmayı yadsır. bireysellikten ve bireyden yanadır. bu nedenle, oluşuma destek olan her bir birey, bir diğeri ile çatışabilir, birbiri ile çelişkili olabilecek iki ayrı yazı, aynı yayın içinde yer alabilir; farklı olmanın güzelliğini bilmekte; farklılıkların tek bir potada sindirilmesindense, tüm farklılıkların birbirlerini yok etme çabası içinde olmadan bir arada yaşayabileceğini düşünmekteyiz. bu nedenle, kendi içimizde sürekli tartışmakta ve arada bir fikirsel olarak ayrı düşmekteyiz; ama, zaten her birimiz aslında yalnız, yapayalnız olduğumuzun bilincindeyiz. !Y6 diSStro, bu deliler ordusunun bir tımarhanesi olmaktan öteye geçmez ve tedavi amacı da gütmemektedir.
* izmiryer6 distro, “do it yourself” felsefesi ve “stay underground” ilkesi temelinde hareket eder.
* izmiryer6 distro oluşumu, 70′lerdeki “Crass” hareketinden ilham almaktadır ve Crass kendi otobiyografi metinlerinde “onlar ve siz diye bir şey yok; sadece sen, ben ve biz varız, kendimizi bulmak zorundayız” demiştir.
* izmiryer6 distro oluşumu, u.n.p.z adlı örgütün alt kollarından sadece biridir.
* soru, görüş ve önerileriniz için: girdap@riseup.net adresinden iletişim kurabilirsiniz.
U.N.P.Z: bronx kökenli siyahilerce argo yazılışı; UnthatowN ProjectZ / normal yazımı; undertown Projects. ingilizce’de özellikle hiphop kültürüne aşina insanlarca under, untha diye yazılıp farklı telaffuz edilebiliyor. tıpkı çoğul “s” takısını “z” olarak yazmaları ve telaffuz etmeleri gibi.
unthatow: dip akıntı, akarsularda nehrin akış yönünün tersi yönde olan akıntıdır. yine under kelimesi argo yazılmıştır, normal yazılışı ingilizce’de undertow idir.
sokak edebiyatı: street literature, punk’ın bir alt türü olan street punk’tan türetilmiştir.
diSStro: rap müzikteki diss kavramını, ağırlıklı olarak politik diss şeklinde aldıkları için, oraya bir vurgudur. SS’in büyük yazılması ise, psycho realm isimli rap grubuna göndermedir. grub, Sick Side, Sick Symphonies gibi bir takım metaforlarını SS olarak olarak kısaltır ve aynı zamanda izmiryer6 diSStro’nun yayınladığı ilk fanzinin ismi, psycho realm’dan dolaylı olarak dönüştürülmüştür, psycho race adı ile.
sokak edebiyatı adlı fanzinin adı, 24. sayıda zokak zebelliyatı ardından 29. sayısında zebelliyat olarak değişmiştir.
social media
girdo
instagram: https://www.instagram.com/unthatow/
twitter:https://twitter.com/unthatow
facebook https://www.facebook.com/unthatow
efe tuşder
instagram: https://www.instagram.com/efetusder
facebook: https://www.facebook.com/efe.tusder
contact:
gsm: +90 536 397 8275
home office: Yaylacık Mah. 186 Sokak: no: 5/1: buca / izmir / türkiye
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder